Z podanych składników wychodzi spora porcja dla jednej osoby. SKŁADNIKI: - 250 g krewetek np. tygrysich ** - 2 łyżki masła - 5 ząbków czosnku - 1/3 kieliszka wytrawnego białego wina - pęczek pietruszki - sól - pieprz - cytryna Krewetki świeże w całości (szare): Myjemy w zimnej wodzie, obieramy grzbiet z pancerza. Na najmniejszym palniku, na dużym ogniu na patelni, roztapiamy masło. Moim zdaniem najlepiej jednak smakują właśnie w wydaniu na maśle z czosnkiem i pietruszką. Świeże krewetki mają szary kolor zmieniają go na różowy podczas gotowania, smażenia czy duszenia. Po tym czasie wlewamy białe wino po odparowaniu podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osuszone krewetki i podsmażamy przez około 2 minuty. Krewetki podgotowane zamrożone (różowe): Krewetki pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Wykładamy na ręczniki papierowe, osuszamy. Bardzo wykwintne danie, a jednocześnie jedno z łatwiejszych do przygotowania. Dobre zarówno jako samodzielna potrawa lub jako przystawka. Wykładamy na ręczniki papierowe.