foremka wym. 24x27cm Kruche ciasto: - 500g mąki pszennej, - 2 jajka, - 80g masła lub margaryny (można dać więcej, jeśli ciasto nie chce się kleić) , - 3/4 szklanki brązowego cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jabłek. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z resztą cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki cukru oraz posiekane masło. Masa śmietanowa: - 800ml śmietanki 36%, - 1/2 szklanki cukru pudru, - łyżka cukru waniliowego. Następnie 2 części rozwałkować i wylepić dna dwóch jednakowych foremek, natłuszczonych, o wym. Jedną wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem.