SKŁADNIKI ________________ - 70 dag mąki - 50 dag margaryny - 40 dag cukru - 10 jaj - 20 ml rumu lub wódki z dodatkiem olejku rumowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 30-40 dag bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, suszona śliwka, morele, kandyzowane owoce) SPOSÓB WYKONANIA Dokładnie wszystko mieszamy i wykładamy do 2 blach keksówek, które uprzednio smarujemy margaryną i wykładmy papierem do pieczenia 5) Ciasto przecinamy na środku wzdłuż formy i w szczelinę wylewamy odrobinę rozpuszczonej margaryny 6) Keks to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole, które charakteryzuje się dużą ilością orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, rum, margarynę ( odrobinę zostawiamy) oraz bakalie i proszek do pieczenia 4)