- film video 2 cukinie o łącznej wadze około 50 dag 5 cebul - najlepiej cukrowych 4 czerwone, mocno dojrzałe papryki 12 dużych pieczarek spora główka czosnku 6 łyżek oliwy kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić 1 łyżką suszonego) sól świeżo zmielony czarny pieprz gremolata: skórka starta z jednej cytryny pół pęczka świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli gruboziarnistej gomasio: 3 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka soli gruboziarnistej sos jogurtowy: 1 szklanka gęstego jogurtu (typu greckiego) sól świeżo zmielony pieprz (upieczony czosnek) Moją dzisiejszą... Błyskawiczny smażony kurczak z czarnymi grzybami mun, czarnym sosem sojowym i grubo mielonym czarnym pieprzem Błyskawiczny smażony kurczak z czarnymi grzybami mun, czarnym sosem sojowym i grubo mielonym czarnym pieprzem jest bardzo prosty w przygotowaniu, z bardzo prostych składników. - Warzywa podawaj na gorąco lub zimno (wtedy można je doprawić odrobiną winnego octu lub soku cytrynowego) z ryżem ugotowamy na sypko lub kuskusem. - Warzywa ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 20 minut (na kilka minut pod koniec, włącz funkcję grill z termoobiegiem) - będą gotowe, kiedy brzegi zaczną się lekko przypalać. Roladki z bakłażanów z nadzieniem z mięsa i ryżu, zapiekane w sosie pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, wzbogaconym o owoce goji (można je zastąpić rodzynkami) i z mnóstwem natki pietruszki. Świetne są na gorąco, ale można je również jeść na zimno - wtedy warto je doprawić dobrym octem winnym lub sokiem cytrynowym. Składniki na warzywa pieczone najlepsze na świecie :) Ułóż w niej warzywa grupami, tak by się nie mieszały ze sobą, pomiędzy kawałki powkładaj ząbki czosnku i gałązki tymianku. Ułóż w niej warzywa grupami, tak by się nie mieszały ze sobą, pomiędzy kawałki powkładaj ząbki czosnku i gałązki tymianku. Skrop pozostałą oliwą, lekko posól (nie za dużo, jeśli zamierzasz do nich podać gomasio lub gremolatę). Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Podawaj z makaronem mie lub ryżem ugotowanym na sypko. Pierwsze pieczenie sprawia, że warzywa przestają być surowe, drugie zaś - po przerwie na odparowanie, powoduje, że warzywa są zwarte, mają pyszną skórkę i nabierają wyraźnego smaku. - Paprykę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dzięki temu blacha nie zabrudzi się zbyt mocno). | | Paprykę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dzięki temu blacha nie zabrudzi się zbyt mocno). - Umyte i osuszone bakłażany (ze skórką) i cukinie pokrój na plastry o grubości 2 cm. Umyte i osuszone bakłażany (ze skórką) i cukinie pokrój na plastry o grubości 2 cm. - Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z drobno startą skórką cytryny i solą - to jest gremolata. Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z drobno startą skórką cytryny i solą - to jest gremolata. - Paprykę obierz ze skóry, usuń nasiona, pokrój na spore kawałki, przełóż do misy. Paprykę obierz ze skóry, usuń nasiona, pokrój na spore kawałki, przełóż do misy. Takie warzywa są świetną bazą do przygotowania sałatki - z ryżem lub kuskusem. Warzywa krój na grube plastry i duże kawałki - taki są najlepsze :) Paprykę wymij z piekarnika, przykryj folią lub przełóż do miski i przykryj. - Przygotuj gomasio: sezam upraż przez 2 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Przygotuj gomasio: sezam upraż przez 2 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry. Wymij z piekarnika, przykryj folią lub przełóż do miski i przykryj. Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, a nie chcesz się narobić... Mięso, cebula, ciemny sos sojowy, olej sezamowy i czarny pieprz - z takim połączeniem smaków wyczarujesz coś prawdziwie pysznego o wyjątkowym aromacie.