Składniki ( duża forma keksowa 30-32cm): - 250g miodu - 150g masła lub margaryny - 220g mąki pszennej - 220g mąki żytniej - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 3 średnie jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka kefiru lub maślanki - 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.) Wykonanie: - miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia - do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę, - w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy - ciasto przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. - pierwsze 15 minut pieczemy piernik w piekarniku nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka.