Żółty – kurkuma – kurkuma Pomarańczowy – kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki – kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony – odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Składniki na kilkadziesiąt sztuk: 550 g mąki pszennej razowej, 2/3 szklanki mąki pszennej typ 405 300 g miodu naturalnego, lejącego 70 – 100 g drobno zmielonego ksylitolu 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki). Fioletowy – sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka. szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka), kolendra mielona (1/2 łyżeczki) W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników – pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. – ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Jak widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych – czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Jeśli zdecydujecie się jednak na zakup gotowych kolorów, koniecznie przeczytajcie mój wpis o bezpiecznych barwnikach w żywności – klik. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. – odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2.