Ryba w zalewie octowej

Monika
Przekąski
21.12.2015 13:57
Ryba w zalewie octowej

składniki: 1,5 kg filetów rybnych, u mnie morszczuk sól, pieprz majeranek mąka do panierowania jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 %, u mnie ocet Społem Kielce 1/2 szklanki cukru 2-3 duże cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela 1 łyżka soli Kawałki wystudzonej i usmażonej ryby ułożyć w słoju razem z cebula z zalewy, zalać zimną zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ryba się przegryzła. Jak dla mnie taka zalewa jest idealna ale każdy może zrobić pod swój smak. Do rybki można też zrobić zalewę pomidorową z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. W między czasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Przygotowanie jest bardzo proste, jedynie trzeba trochę odczekać aby rybka dobrze przeszła marynatą. Złagodziłam ją, dałam mniej octu a więcej wody i nieco więcej cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/12/ryba-w-zalewie-octowej.html