Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Agata
Ciasta
18.12.2015 13:43
Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dziś zapraszam na nieco nietypowe ciasto, czyli ciasto którego jednym ze składników jest... burak. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka Wykonanie: Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę i dokładnie blendujemy. Ciasto jest pyszne, wilgotne i przypomina nieco piernik, dzięki przyprawom korzennym, które dodałam. Na blogu znajdziecie też ciasto buraczkowe , ale bez czekolady. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/ciasto-czekoladowo-buraczkowe.html