Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru (w lżejszej wersji ksylitol lub erytrol) 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 50 g ciemnego kakao Na lukier: 150 g cukru pudru 1 białko sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.