Czas przygotowania: do siedmiu dni Składniki: 2 kilogramy czerwonych buraków 2 marchewki 1 pietruszka plaster bulwy selera 4 listki laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru opcjonalnie 1 łyżka soli morskiej 4 ząbki czosnku 2,5 litra przegotowanej zimnej wody Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Jeśli uważamy, że sok nie jest jeszcze gotowy odstawiamy je jeszcze na 2-3 dni do kiszenia. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Wszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca. Czas kiszenia jest uzależniony od temperatury w jakiej się kiszą buraki. Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony.