Czekoladowe trufle - zrób to sama

Ewelina
23.11.2013 22:44
Czekoladowe trufle  - zrób to sama

Przepis

Z poniższych proporcji wychodzi ok 7 trufli:

100g najlepszej gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao (możesz też zrobić wersję z czekoladą deserową ok 54% kakao)

15g najlepszego masła

25g śmietany kremówki

40g zalewy ze śliwek londyńskich

6-8sztuk śliwek londyńskich (wybierz te najmniejsze i najbardziej zwarte)

czerstwa kromka domowego chleba żytnio-pszennego na zakwasie

2 łyżki ciemnego kakao w proszku

Czekoladę wsyp do miseczki, umieść nad garnkiem z wrzątkiem i powoli rozpuść na parze cały czas mieszając,

dodaj masło i wmieszaj je, aż powstanie lśniąca masa.

Zdejmij miskę z czekoladą znad wrzątku i powoli wlewaj lekko podgrzaną kremówkę,

a po chwili podgrzaną zalewę ze śliwek londyńskich.

Wmieszaj do połączenia się składników i odstaw na minimum 2-3 godziny do lodówki, aż masa truflowa całkowicie zastygnie.

W czasie, gdy masa czekoladowa twardnieje, osącz na sitku z zalewy małe,

jędrne śliwki londyńskie (jeśli będą bardzo wilgotne, możesz je dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym).

Z kromki czerstwego chleba wykrój kilka mniejszych kawałków i ostrożnie nadziej chlebem śliwki.

Przygotuj miseczkę z kakao do obtaczania trufli.

Zimną masę czekoladową wyjmuj łyżeczką, formuj okrągłe lub stożkowate trufle dookoła nadziewanych śliwek

i układaj je w miseczce. Obtocz dokładnie w kakao i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Gotowe trufle przechowuj w temp poniżej 18stC.

Źródło:

http://ekonomiagastronomia.nk.com.pl/index.php?page=ekonomia-gastronomia-przepis&id=6

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną