Przepis
Z poniższych proporcji wychodzi ok 7 trufli:
100g najlepszej gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao (możesz też zrobić wersję z czekoladą deserową ok 54% kakao)
15g najlepszego masła
25g śmietany kremówki
40g zalewy ze śliwek londyńskich
6-8sztuk śliwek londyńskich (wybierz te najmniejsze i najbardziej zwarte)
czerstwa kromka domowego chleba żytnio-pszennego na zakwasie
2 łyżki ciemnego kakao w proszku
Czekoladę wsyp do miseczki, umieść nad garnkiem z wrzątkiem i powoli rozpuść na parze cały czas mieszając,
dodaj masło i wmieszaj je, aż powstanie lśniąca masa.
Zdejmij miskę z czekoladą znad wrzątku i powoli wlewaj lekko podgrzaną kremówkę,
a po chwili podgrzaną zalewę ze śliwek londyńskich.
Wmieszaj do połączenia się składników i odstaw na minimum 2-3 godziny do lodówki, aż masa truflowa całkowicie zastygnie.
W czasie, gdy masa czekoladowa twardnieje, osącz na sitku z zalewy małe,
jędrne śliwki londyńskie (jeśli będą bardzo wilgotne, możesz je dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym).
Z kromki czerstwego chleba wykrój kilka mniejszych kawałków i ostrożnie nadziej chlebem śliwki.
Przygotuj miseczkę z kakao do obtaczania trufli.
Zimną masę czekoladową wyjmuj łyżeczką, formuj okrągłe lub stożkowate trufle dookoła nadziewanych śliwek
i układaj je w miseczce. Obtocz dokładnie w kakao i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Gotowe trufle przechowuj w temp poniżej 18stC.
Źródło:
http://ekonomiagastronomia.nk.com.pl/index.php?page=ekonomia-gastronomia-przepis&id=6