Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałowe opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając. Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy.