Stollen - drezdeński keks świąteczny

Dagmara
Ciasta
03.12.2015 10:42
Stollen - drezdeński keks świąteczny

Składniki (I dzień): 200 g rodzynek sułtańskich 100 g rodzynek luksusowych 50 g płatków migdałów 50 g całych migdałów 300-400 ml rumu Składniki (II dzień): 40 g smalcu 50 g margaryny 125 g masła 1/3 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 85 g cukru 8 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(zdj. poniżej); wkładamy do keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! 4. W między czasie w dużej misce mieszamy resztę mąki z resztą cukru, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Zalewamy rumem tak, aby pokrył bakalie, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc. 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytryny 200 g masy marcepanowej Następnego dnia odcedzamy na sitku i odstawiamy na bok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/12/stollen-drezdenski-keks-swiateczny.html