Ciasto Dziwak

Beata
Ciasta
03.12.2015 0:10
Ciasto Dziwak

Resztę ciasta pozawijać w woreczki i schłodzić Masa makowa 150 g maku ( dałam zmielony już mak) 3 jajka 50 g masła 100 g cukru pudru 150 g bakalii 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek migdałowy ( pominęłam) Mak sparzyć wrzącą wodą i zmielić ( w przypadku zmielonego tylko parzymy).Odcedzić na sitku i pozostawić do odcieknięcia. Żródło przepisu Ciasta Siostry Anastazji Ciasto 250 g cukru pudru 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 600 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kwaśnej śmietany Smażyć wszystko razem aż jabłka będą miękkie. Blaszkę wyłożyć ciastem nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut. Masa 250 g masła 1 galaretka (dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Jabłka 750 g jabłek 40 g masła cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23 x 38 cm ( ja zrobiłam na blaszce 24 x24 cm. z tej samej porcji ciasta. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomalutku będę je Wam pokazywać, może skorzystacie z przepisu i upieczecie na święta lub w weekend fajne ciasto. Składanie ciasta ciasto z makiem masa ciasto z jabłkami polewa ciasto Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką puszystą masę. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/12/ciasto-dziwak.html