Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Zapraszam do przygotowań! |źródło zdjęcia| Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Jeżeli również pasjonujecie się gotowaniem i chcielibyście wziąć udział w programie, piszcie do Basi na e-mail [email protected] w temacie wpisując zgłoszenie do programu czy na pewno umiesz gotować. Tak jak już wspominałam w poprzednich postach, miałam niesamowitą okazję gotować z Panem Andrzejem Polanem w programie Czy na pewno umiesz gotować? 3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli.