Piotrek chyba całe powietrze z płuc wypuścił, nie ukrywając wcale, że chętnie wróci już do samochodu i jak najprędzej do domu ;P W niedzielę zakupy, dziś goście i dopiero teraz udało mi się zasiąść do komputera, żeby podzielić się z Wami obiecanym już przepisem na migdałowe ciasteczka podkówki (a właściwie księżyce, ale moje jakoś bardziej podkowy przypominają, więc.. ;). Ciasteczka migdałowe w takiej czy innej postaci są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. I dlatego właśnie tak się ucieszyłam, gdy w trzecim z kolei sklepie z zabawkami udało nam się tą lalkę wypatrzyć w tłumie mniej lub bardziej ludziopodobnych plastikowych tworów. Celebrations Składniki na około 24 ciasteczka: 110g miękkiego niesolonego masła 1/4 łyżeczki likieru migdałowego Amaretto (lub kilka kropel aromatu) 60g cukru pudru 85g mąki pszennej szczypta soli 125g mielonych migdałów Wykonanie: Mąkę, sól oraz migdały wymieszaj, odstaw. Z ciasta odrywaj kawałki o wadze 15g (około 1 czubatej łyżki) i formuj z nich kulki, a następnie z każdej formuj wałeczek długości około 7 – 8cm. O ileż prostsze było wybieranie prezentów rok, czy dwa temu, gdy na jej liście widniały lalka, klocki lub na przykład kredki, a nie lalka MLP Equestria Girls o imieniu, które trudno mi spamiętać. Tyle jeszcze miałam mieć czasu na przedświąteczne porządki, zakupy i te wszystkie sprawy, na które w listopadzie jeszcze za wcześnie, a tu do świąt zaledwie kilka tygodni. Zaginaj je na kształt rogala lub podkowy i układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy. Upieczone pozostaw na blaszce przez około 5 minut, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia. Blachę z uformowanymi ciasteczkami przykryj folią spożywczą i włóż na około 10 minut do lodówki. Schłodzone ciasteczka piecz około 15 minut, do momentu, gdy stężeją, ale tylko zaczną się rumienić.