Składniki: – 2 szklanki mąki – 2 łyżki miodu – 3/4 szklanki cukru – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 torebki przyprawy piernikowej – 1 łyżka masła – 1 średnie jajko + dodatkowo 1 jajko do posmarowania – około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka – 1 białko – ok. 2 szklanki cukru pudru – barwniki spożywcze Przygotowanie: Smarujemy pierniczki rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Dolewamy stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.