Każdy z domu wynosi nieco inne tradycje..więc tradycyjny w moim domu 🙂 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 70 dkg łopatki i karczku 1/2 kg żeberek wędzonych lub kości 500 dkg kiełbasy podwawelskiej 0,5 l soku pomidorowego 30 dag pieczarek 1 cebulę dużą garść suszonych grzybów liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek pieprz, sól, majeranek, papryka ostra 3 łyżki smalcu lub masła Mięso/łopatkę/ nacieramy solą i pieprzem i smażymy obsmażając mocno z każdej ze stron/tak jak na pieczeń/,podlewamy i dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodę po gotowaniu uzupełniamy ewentualnie wodą i gotować ok 30 minut. Kapustę smakujemy jak jest mocno kwaśna odcedzamy dwukrotnie,, mięsem przestudzamy i kroimy w kostkę wraz z grzybami dodajemy do kapusty . Jak zrobić tradycyjny, polski bigos: Kapustę kroimy drobno, zalewamy wodą i zagotowujemy jeśli jest mocno kwaśna odcedzamy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia , dodajemy pokrojone pieczarki oraz kiełbasę przyprawiamy i chwilkę przesmażamy. Jeśli nie dodajemy liście laurowe,ziele angielskie , jałowiec,kminek i kości lub żeberka gotujemy do miekkości. Z wytworzonego tłuszczu po pieczeniu mięsa wykonujemy sos i wlewamy do bigosu..