Słodki krem owocowo-buraczany z jogurtem + recenzja książki "Warzywo"

Agata
Fit
16.11.2015 16:25
Słodki krem owocowo-buraczany z jogurtem + recenzja książki "Warzywo"

Polecam SKŁADNIKI (2 porcje): - 1 duży upieczony w skórce burak * - 1 szklanka owoców leśnych (u mnie zamrożona porzeczka w 3 kolorach, jagody i maliny) - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka syropu daktylowego - 4 łyżki naturalnego, niesłodzonego jogurtu sojowego - 1 łyżka maku - 1 łyżka niesolonych pistacji (u mnie pestki dyni) * buraka szorujemy i zawijamy w folię, pieczemy 60-80 min. w 200° C ( z uwagi na długi czas pieczenia, najlepiej upiec kilka na raz, wtedy po upieczeniu, buraki zawinięte w folii, przechowujemy w lodówce do tygodnia i zużywamy do przygotowania kremu, lub innych dań, np. pierogów, kopytek, zup lub sałatek) PRZYGOTOWANIE: Ostudzonego buraka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Rozdzielanie przepisów według rodzaju dania też jest ok, ale dla osoby, która gotuje zgodnie z rytmem natury i porami roku łatwiej jest na bieżąco korzystać z książki jeśli też jest ona w taki sposób ułożona. Oprócz słodkiego kremu, który Wam dzisiaj prezentuję, jest przepis na ciasto na pierogi (za którego zrobienie dziś się zabieram ☺), po wegetariańską kanapkę BLT z pieczonym burakiem właśnie lub sałatkę z awokado, pomarańczą i liśćmi musztardowca. A to co mi się w niej najbardziej podoba to to, że Dominika stworzyła bardzo nietuzinkowe i ciekawe dania z prostych, polskich i bardzo przystępnych składników, a w tym wypadku warzyw. Jak pisze Dominika O każdej porze roku z wyjątkiem lata, kiedy świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, w lodówce zawsze, ale to absolutnie zawsze mam pieczone buraki. dobra, robię! i zabierasz się za przygotowanie któregoś ze smakołyków. |wegetariańska/wegańska kanapka Bhan Mi z grillowanymi boczniakami i piklowaną kapustą| To taka książka, którą przeglądając od razu myślisz: ok, mam to, i to też, i to też mam... Chciałam zebrać najlepsze pomysły na dania z buraków, marchewki i ziemniaków, by sięgać po gotowe receptury, kiedy nadejdzie sezon na każde z warzyw. A wszystkie z nich, opatrzone są bardzo apetycznymi, dużymi zdjęciami autorstwa samej Dominiki, które kuszą niemiłosiernie ☺ To taka książka, którą przeglądając od razu myślisz: ok, mam to, i to też, i to też mam... Pone- karaibski deser, rodzaj wilgotnego ciasta które Dominika wykonała z dyni, jest wegańskie, bez mąki i z bardzo fajnych składników ☺. Zapisywałam w swoim archiwum dopieszczone przepisy na kluski leniwe mojej mamy, do których zawsze dodaję ziemniaków, albo na bliskowschodnie bureki wypełnione po brzegi ziemniaczano-serowym farszem do pierogów ruskich, także autorstwa mojej mamy. W ten sposób znalazłam swój ulubiony poranny krem buraczany z owocami leśnymi oraz prostą sałatkę z buraków i jeżyn. Książka składa się z 11-stu rozdziałów, 10 z nich dotyczy 10 różnych warzyw a jedenasty opisuje jak przygotować poszczególne dodatki, potrzebne do wykonania potraw. Dlatego tym bardziej zrobiło mi się miło, gdy wydawnictwo Pascal, które wydało właśnie jej drugą książkę zaprosiło mnie do grona jej pierwszych recenzentów, zwłaszcza, że chodzi o bliski mi temat, czyli warzywa ☺ Jak sama autorka pisze we wstępie: I wbrew pozorom, choć danie to jest dosyć dietetyczne, to burak jest bardzo bogatym źródłem energii, jest takim trochę warzywnym dopalaczem ;) ładującym nasze siły witalne, dlatego porcja takiego pysznego kremu doda nam zapału podczas aktywnego dnia. Do tego w książce Dominiki jest od razu kilka propozycji na to jak wykorzystać te pieczone. W sam raz na lekkie śniadanie lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Dodajemy odfiletowaną pomarańczę lub sam sok z niej wyciśnięty, oraz pozostałe owoce (wcześniej odkładamy garść do dekoracji), dolewamy jogurt i syrop i miksujemy wszystko na gładko.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/11/recenzja-ksiazki-warzywo-autorstwa.html