Zupa z gruszki i pietruszki

Szara
Zupy
12.11.2015 16:19
Zupa z gruszki i pietruszki

But now I wanted to make another version of it, which is full of other vegetables and the taste is enriched with tarragon, which I love, and which is perfect for this type of white, vegetable creams. INGREDIENTS (2-4 servings): - 500 g parsley roots or parsnips - 2 pears - 1/4 small celeriac - 5 cm leek - 1 small onion - 1 clove of garlic - 1 celery stick - 2 tbsp oil - 1 tsp dried tarragon - 3 C vegetable stock (750 ml) - 1 C unsweetened plant milk (I recommend a homemade cashew milk) - 2 tbsp lemon juice - 1/4 tsp pink himalayan salt - 1/4 tsp ground black pepper - nigella seeds and chopped parsley, to serve (optional) PREPARATION: Peel and chop the parsnips and celeriac. SKŁADNIKI (2-4 porcje): - 500 g korzenia pietruszki - 2 gruszki - 1/4 bulwy małego selera - 5 cm pora - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 pałka selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka suszonego estragonu - 3 szklanki bulionu warzywnego (750 ml) - 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego (polecam domowe mleko z nerkowców) - 2 łyżki soku z cytryny - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - nasiona czarnuszki i posiekana natka pietruszki, do podania (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Pietruszkę wraz z bulwą selera obieramy i kroimy na małe kawałki. Prepare all the spices and additional ingredients. In a large pot heat the oil, add onion and garlic and fry for 2 minutes. Then add the chopped vegetables and pears and cook everything for 10 minutes, stirring occasionally. After that, add the broth, bring to a boil and cook for 20 minutes. At the end, add the milk and spices (tarragon, salt, pepper, lemon juice) and blend the soup until smooth. Ale zapragnęłam jakieś nowej odsłony tego smacznego obiadu i dziś zachęcam Was do spróbowania innej wersji, wzbogaconej większą ilością warzyw oraz estragonem, który uwielbiam, a który świetnie pasuje do tego typu białych, warzywnych kremów. Ale zapragnęłam jakieś nowej odsłony tego smacznego obiadu i dziś zachęcam Was do spróbowania innej wersji, wzbogaconej większą ilością warzyw oraz estragonem, który uwielbiam, a który świetnie pasuje do tego typu białych, warzywnych kremów. Wash pears, leek and celery stick, remove the seeds from pears and chop them with the rest of the vegetables (peeling of the pears is optional, I dont peel them). Myjemy gruszki, pora i pałkę selera, gruszki wydrążamy i wszystko siekamy na drobne kawałki (obieranie gruszek jest opcjonalne, ja nie obieram). But now I wanted to make another version of it, which is full of other vegetables and the taste is enriched with tarragon, which I love, and which is perfect for this type of white, vegetable creams. Soup is sweet and dense. Na końcu wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (estragon, sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy całość na gładko. Idealna na tę porę roku, gdy w naszej kuchni piętrzą się jesienne gruszki, a w garnkach bulgoczą rozgrzewające dania pełne warzyw korzeniowych. PEAR AND PARSNIP/PARSLEY ROOT SOUP WITH TARRAGON Prosta, tania i smaczna zupa krem z gruszki i pietruszki. W dużym garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy 2 minuty. Z pewnością wielu z Was ją zna i lubi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/11/zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-estragonem.html