Czas przygotowania: 60 minutSkładniki: - 2 średnie bakłażany - 100 g suchego pęczaku - 1 czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką - świeży tymianek - świeże oregano - oliwa z oliwek - sól - pieprz Wykonanie: Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale skracając czas gotowania o 5 minut. Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała.