Zupa dyniowa

Ewa
Obiad
04.11.2015 20:50
Zupa dyniowa

Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą: - dynia hokkaido o wadze około 1 kg ( lub kawałek zwykłej dyni), - 1 duża cebula, - olej, - 3 kostki rosołowe, - sól, - pieprz, - kawałek imbiru 3–4 cm, - łuskane ziarna dyni, - grzanki z pieczywa. Nie tylko za sprawą dyniowych rzeźb, które coraz więcej z nas przygotowuje jako halloweenowe ozdoby, ale także z powodu pyszności, które z tego warzywa można przyrządzić. Dynię kroimy na pół, usuwamy miąższ wraz z ziarnami, obieramy ze skóry. W mojej zupie po raz pierwszy wykorzystałam nie zwykłą dynię, ale dynię hokkaido i muszę przyznać, że przypadła nam do gustu. Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę z imbirem, a następnie dynię. Gdy dynia będzie już miękka ściągamy zupę z ognia i lekko przestudzamy. Następnie zarumieniamy na patelni cebulę na odrobinie oleju. Z kostek rosołowych przygotowujemy ok. 1,5 litra bulionu. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż dynia zmięknie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/zupa-dyniowa/