Czas przygotowania: 200 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 180 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 1 białko do posmarowania ciasta Farsz: 1 kg jabłek cynamon cukier puder Wykonanie: Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia. Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.