Gofry na maślance - lekkie i chrupiące

Ania -
Desery
25.10.2015 7:13
Gofry na maślance - lekkie i chrupiące

SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki*2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły). może być zwykła pszenna, orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem Do wypieku domowego chleba) lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie - ja opieram 2 gofry o siebie w wieżyczkę - dzięki temu tak szybko nie miękną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/10/gofry-najlepsze-lekkie-i-chrupiace.html