Grochówka jak z kotła Składniki: 4 żeberka wieprzowe 1,5 szklanki grochu łuskanego 3 duże marchewki 1 pietruszka + natka 3 duże ziemniaki sól, pieprz szczypta chili majeranek 2 łyżki mąki pętko kiełbasy 100 g boczku wędzonego liść winogron wywar z sosny liść laurowy 3 litry wody Wykonanie: Groch namoczyć, by zmiękł. Wywar z sosny kupimy w większych sklepach, chociaż rzadko spotykany (inaczej nazywany sokiem, miodem i syropem z sosny) *Wywaru z sosny nie trzeba dodawać, a i warzyw można dodać wedle upodobania. Ugotowane warzywa wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, wrzucić z powrotem do żeberek, dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, listek laurowy, liść winogron i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę, przyrumienić. Boczek i kiełbasę wymieszać na rozgrzanej patelni z mąką i dodawać do wywaru, mieszając, by nie powstały grudki.