Porotos con riendas

Małgorzata
Obiad
24.10.2015 23:17
Porotos con riendas

Składniki 1/2 kg fasoli drobnej 2 l wody 1/2 kg dyni 1 marchewka 1 cebula 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki papryki słodkiej proszku liść laurowy sól pieprz 4 kawałki chorizo lub innej kiełbaski 2 łyżki oleju lub oliwy natka pietruszki 1. Jeżeli nie zdążymy dodać makaronu zanim groch się rozpadanie, gotujemy go w osobnym garnku a następnie łączymy z zupą. Po około 10 minutach zaprawiamy zupę słodką papryką w proszku podsmażoną na oliwie lub oleju. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na złoty kolor. 2. Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Następnego dokładnie płuczemy i gotujemy w 2 l wody. Chłopi jedli tą potrawę w czasach niedostatku, kiedy nie było zbyt dużo mięsa. Kiedy groch będzie w połowię miękki dodajemy warzywa i przyprawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/10/21/porotos-con-riendas/

Małgorzata