Czerwone curry z kurczaka i mango

Małgorzata
Obiad
22.10.2015 7:36
Czerwone curry z kurczaka i mango

czwartek, 22 października 2015 Czerwone curry z kurczaka i mango Autor: Małgorzata Chyla o 07:20:00 Etykiety: curry, curry z kurczaka, curry z kurczakiem, curry z mango, kuchnia tajska, kurczak przepisy, kurczak z ryżem, mango, mleczko kokosowe, ryż, tajskie curry, tajskie curry z kurczaka Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można pominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Przepyszne tajskie curry z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/10/czerwone-curry-z-kurczaka-i-mango.html