Szuba – Składniki: 3 średnie buraki – ok. 500 g 3 średnie marchewki – ok. 320 g 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 1 średnia cebula – ok. 110 g ok. 5 filetów śledziowych w oleju a’la Matjas- ok. 350 g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek rozmiar M 8 czubatych łyżek majonezu (ulubionego, u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji Przepis na śledzie pod pierzynką: Śledzie opłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie lub zamoczyć je w pudełku z zimną wodą i odstawić na kilka godzin, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Ja z reguły pozostawiam je namoczone na około 2-3 godziny – czas ten może się oczywiście różnić w zależności od firmy użytych śledzi oraz od słoności jaką preferujecie. Śledzie pod pierzynką przepis Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to sałatka wielowarstwowa, jak się okazuje przyrządzana na wiele sposobów. Zaś buraki gotuję w osobnym garnku do miękkości przez ok. 40-60 minut (w zależności od wielkości buraków). Więcej przepisów na Święta znajdziesz tutaj: Przepisy na Boże Narodzenie, a na Sylwestra tutaj: Śledzie pod pierzynką warto zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu, gdyż ładnie się prezentuje jako sałatka warstwowa. Jednak dzięki moim czytelnikom dowiedziałam się, że zawsze są w niej śledzie, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka oraz majonez. Białka oddzielić od żółtek i każde z tych dwóch składników zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnych pojemniczków. Wymoczone i ostudzone śledzie pokroić w kosteczkę (u mnie taka o boku ok. 1 cm). Polecam ją nie tylko na Święta, ale także jako sałatkę na imprezę. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, by wierzchnia warstwa z jajek nie wysuszyła się. Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich sałatka śledziowa. Ziemniaki i marchew gotuję w jednym garnuszku przez ok. 20-30 minut do miękkości. Sałatka Szuba najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki nieco się przegryzą. Więcej informacji o gotowaniu jajeczek znajdziecie tutaj: ile gotować jajko na twardo? Każdy rodzaj warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnego pudełeczka.