Składniki: - 2 polędwiczki z dzika ok. 800 g, - tłuszcz z gęsi, Marynata: - 200 ml czerwonego wina wytrawnego, - 1 łyżka soli, - 5 ziaren ziela angielskiego, - 2 goździki, - Szczypta cynamonu, - Świeżo mielony pieprz, - 4 ząbki czosnku, - 4 gałązki macierzanki, - Gałązka szałwii. Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. - Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Confit to stara metoda przygotowywania i konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. - Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.