Klasyczny sernik waniliowy

Gosia
Ciasta
14.10.2015 12:21
Klasyczny sernik waniliowy

Polecam :) *przepis z książki Ciasta domowe wydawnictwa Buchmann, z drobnymi zmianami Składniki na tortownicę 20cm: 100g niesolonego masła 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 7 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie) 700g twarogu sernikowego z wiaderka (lub zwykłego, trzykrotni zmielonego) 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ale nie narzekamy, bo domu już wszystkie mamy wracają obdarowane jesiennymi bukietami, a dzieci przyjemnie zmęczone, co pozwala mieć nadzieję na w miarę spokojne popołudnie ;) Zuzia co prawda nie sprawia wrażenia jakoś mocno przedszkolem wymęczonej, ale lubi sobie trochę posiedzieć przy domku dla lalek lub poleżeć na kanapie i obejrzeć jakąś bajkę, zanim podam jej obiad. A gdy na deser jest ciasteczko lub na ten przykład sernik, to już mamy radochę na całego, bo można włączyć ulubioną baję, zaparzyć dwa kubki herbatki, rozpalić w kominku i poleniuchować sobie trochę, zanim mama wróci do swoich obowiązków, a córcia do zabawy :) Właśnie wczoraj był sernik. Ja z czerwonym nosem i naręczem jesiennych liści zebranych przez Zuzię, ona z rozwianym włosem, brudnymi spodniami i lekką zadyszką, bo po drodze skacze, tańczy i wspina się na porośnięty jakąś zieloną mazią osiedlowy płot. Droga do domu jest już wtedy znacznie przyjemniejsza, ale też i dłuższa, bo wracamy często razem z innymi dziećmi, więc po drodze trzeba znów zaliczyć płot, wielki kamień, który koło niego leży i oczywiście obowiązkowe zbieranie liści oraz ostatnich mleczyków. Piecz w kąpieli wodnej* przez około 50 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale w środku wciąż da się wyczuć lekkie chybotanie. W razie potrzeby możesz wierzch sernika przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekł. Ja wiem, że w Polsce śnieg i nie wypada narzekać, bo tu go może nawet nie będzie, ale matko jedyna, jak zimno! Zuzia rano maszeruje do przedszkola w kurtce i chyba nawet rękawiczki jej zacznę zakładać, bo marznie w te swoje małe łapki. W razie potrzeby zbierz masę z brzegów misy, by upewnić się, że całość została dobrze wymieszana. Upieczony sernik wystudź całkowicie w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Możesz przed podaniem polać sernik polewą przyrządzoną ze 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżek mleka lub kremówki oraz 1 łyżki masła, ozdobić go owocami lub oprószyć cukrem pudrem. Na miejsce docieramy na ogół w momencie, gdy dzieci wpuszczane są do klas. I owszem, fajnie jest dodać do nich ulubione owoce, czekoladę, czy nawet kawałki batoników i mieć dwa desery w jednym, ale czasami miło też wrócić do podstaw. Białka ubij z solą na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Następnie owiń całość z zewnątrz folią aluminiową, zakładając brzegi na brzeg formy. Pamiętaj, by szczelnie owinąć formę z sernikiem folią spożywczą, żeby zapobiec chłonięciu zapachów z lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/10/14/klasyczny-sernik-waniliowy/