(na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm) Przygotowanie: - 3 szklanki mąki - 3-4 żółtka (w zależności od wielkości) - 200-250 g masła - 16 g cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki cukru - około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych - kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego - 3-4 białka (w zależności od wielkości) - 30 g budyniu śmietankowego w proszku - łyżka oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Zetrzeć resztę ciasta na wierzch śliwek Piec: około 30-50 minut w temperaturze 180-200 stopni- w zalezności od rodzaju piekarnika Smacznego :) Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą 6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut 7. Położyć białka na pierwszej warstwie ciasta 12.