- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 małą cukinię
- 1 mały bakłażan
- 3 średnie pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- makaron pełnoziarnisty (rurki)
- starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
1. Pokrojony w kostkę bakłażan przekładamy na durszlak, obficie posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.
2. Po 30 minutach bakłażana należy dokładnie opłukać zimną wodą, pozbywając się resztek soli. W ten sposób wyeliminujemy z niego goryczkę. Następnie odsączamy go z nadmiaru wody.
3. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
4. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu, przez minutę, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Następnie dodajemy bakłażan i smażymy przez ok. 10 minut.
6. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy kolejne 5 minut.
7. Jako ostatnie na patelni lądują pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy i dusimy przez ok. 15-20 minut, do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną.
8. Do gotowego warzywnego sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy.
9. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
SMACZNEGO! :)