składniki: 2 kg aronii 1 kg cukru 1 l zimnej przefiltrowanej wody Owoce aronii najlepiej zbierać po przymrozkach dzięki temu nie będzie miała w sobie tej nieprzyjemnej w smaku goryczki. Ja swoją aronię właśnie przemroziłam w zamrażarce bo zerwałam ją wcześniej ze względu na panującą suszę inaczej po prostu uschła by na krzakach. Można też owoce wcześniej zerwać i włożyć na kilkanaście dni do zamrażarki a dopiero potem przygotować z niej sok. Dlatego też warto przygotować z niej sok, który potem wykorzystamy do herbaty lub przygotowania kompotu zimową porą. Butelki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką, zalać wodą na wysokość 2/3 butelki.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/10/sok-z-aronii.html