Placki dyniowe podane z jarmużem

Dominika
Obiad
08.10.2015 18:23
Placki dyniowe podane z jarmużem

Składniki Ilość: ok. 17 - 18 placków 600 g puree z dyni ok. 120 g mąki pszennej-razowej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu olej do smażenia Dodatkowo ok. 100 g jarmużu sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki oleju Przygotowanie W misce wymieszać puree z dyni oraz wszystkie przyprawy. Bardzo lubię placki z cukinii, jednak niedawno odkryłam placki dyniowe i muszę przyznać, że smakują mi chyba jeszcze bardziej. Kłaść na patelnię po około 1 łyżce masy na placki. Dodać na nią jarmuż, sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dzisiejszą wersję podałam z jarmużem, ale ostatnio jadłam je również z domowym ajwarem. placki dyniowe, a na nie wykładać po porcji jarmużu. Smacznego! Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wtedy przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/placki-dyniowe-podane-z-jarmuzem/