Kabaczek faszerowany mięsem

Agata
Obiad
08.10.2015 11:05
Kabaczek faszerowany mięsem

Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska pieprz świeży tymianek olej do smażenia Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Po tym czasie sprawdzamy czy kabaczek jest miękki, jeśli tak odkrywamy go i pieczemy przez 5 minut, aby się ładnie przyrumienił. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/kabaczek-faszerowany-miesem.html