Składniki 1 kg schabu bez kości 10 śliwek węgierek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz tymianek płatki chilli szczypta papryki wędzonej słodkiej Schab opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić mięso w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać masło na którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.