C Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4 Składniki: - 800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, - 500 ml bulionu drobiowego, - 4 pomidory, - 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), - 1 cebula, - 4 ząbki czosnku, - 2 papryczki chili, - 1 łyżeczka wędzonej papryki, - 1/4 łyżeczki kurkumy, - 4 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów, - kilka gałązek oregano, - sól i pieprz cayenne do smaku. Czerwone sopelki zdobiły taras i cieszyły oczy, ale temperatura zaczęła spadać, liście żółknąć i opadać, co oznaczało, że trzeba zmienić ich funkcję z dekoracyjnej na konsumpcyjną :). Pierwsze dwa czerwone sopelki trafiły do dania z kuchni portugalskiej. Moje żołądki są dość pikantne, jednak wystarczy zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak. Moje żołądki są dość pikantne, jednak wystarczy zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak. - W rondla zeszklić na oleju pomidorowym posiekaną cebulę i czosnek, dodać kurkumę, wędzoną paprykę, posiekane chili i żołądki, dusić kilka minut. C Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4 Składniki: Przygotowanie: Pierwsze dwa czerwone sopelki trafiły do dania z kuchni portugalskiej.