Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na polewę: 400 g śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 60 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 60 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Odstawiamy na bok. 2. Ciasteczka na spód miksujemy na proszek, a następnie rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food, na której nazywa się Polskim sernikiem :) Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. W misie miksera umieszczamy puree z dyni i pozostałe składniki na masę serową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Wszystkie składniki na sos toffi umieszczamy w garnku z grubym dnem. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie zdejmujemy skórkę, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Smarujemy gorący sernik i z powrotem wkładamy do piekarnika jeszcze na 7 minut.