Co ciekawe, prażuchy można podawać też na słodko - tradycyjnie można je podać ze smażoną cebulą, boczkiem albo śmietaną, ale dzieci, które zawsze lubią wszystko, co słodkie, dostawały prażuchy posypane cukrem. :) Prażuchy oczywiście pasują też do innych dań, na przykład do gulaszu mięsnego lub warzywnego, ale nawet zjedzenie ich z kwaśnym mlekiem i szczypiorkiem to coś, czego warto spróbować - są po prostu pyszne! :) Wystarczy ugotować ziemniaki z odrobiną mąki, ugnieść je, podać ze skwarkami i danie gotowe. :) Kiedyś prażuchy były daniem dla biednych, teraz zyskują na popularności wśród wszystkich. :) Czasami takie prażuchy okraszone cebulką stawia się po środku stołu i każdy sam dokłada sobie do zupy tyle, ile potrzebuje. Od zwykłych gotowanych ziemniaków odróżnia prażuchy właśnie dodatek mąki, który sprawia, że masa jest gęstsza i bardziej kleista.