Ryba po grecku czyli mocno warzywami i przyprawami przesycona

Mikołaj
Obiad
02.10.2015 12:33
Ryba po grecku czyli mocno warzywami i przyprawami przesycona

Podsmażam je przez kilka dwie - trzy minuty na patelni na rozgrzanej oliwie - trzeba to robić partiami, z całą pewnością nie zmieszczą się za jednym razem. W dużym naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw - około 1-2 cm grubości powinna mieć, Na warzywach kładę kawałki ryby, na rybę warzywa. Warzywa dorzucam do garnka, w którym cebula, dodaję passatę pomidorową i gotuję na średnim ogniu, często mieszając, aż będą miękkie, i wody trochę odparuje - sos powinien być gesty i mocno pomidorowy. Filety z ryby [jak były mrożone, to po rozmrożeniu] skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na bok. Rybę wycieram z soku papierowym ręcznikiem, solę, pieprzę i smażę krótko na oleju, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. Ryba po grecku to także pyszna propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę, która sprawdzi się właściwie przez cały rok. Czas na sos - a w zasadzie na warzywa. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Pozostałe warzywa też obieram i ścieram na grubych oczkach [używam do tego malaksera, a jak go nie mam, to męczę się ze zwykłą tarką]. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Warto zrobić jej więcej, bo Twoi bliscy na pewno się w niej rozsmakują :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Doskonale na gorąco jak i na zimno. Tymczasem to jedno z tradycyjnych i bardzo klasycznych dań w wielu polskich domach, które podaje się w Wigilię świąt Bożego Narodzenia. Cebulę wraz z przyprawami wrzucam do garnka, w którym szklanka wody wraz z połówką kostki bulionowej.