Co jeść na śniadanie?
Śniadanie nie bez powodu jest nazywane najważniejszym posiłkiem. To dzięki pożywnemu śniadaniu mamy wystarczającą ilość energii na większość dnia. Dlatego też największym błędem, jaki można popełnić, decydując się na dietę odchudzającą, jest zrezygnowanie z tego posiłku. Zamiast rezygnować ze śniadania, wystarczy odpowiednio dobrać jego składniki tak, by potrawa była lekkostrawna, ale dostarczała wielu potrzebnych składników odżywczych.
Jednym z najlepszych rozwiązań na śniadanie jest owsianka robiona na bazie mleka i podana z owocami. Taka potrawa, prócz ważnych witamin i minerałów, zawiera również dużą ilość niezbędnego błonnika, który doskonale wpływa na sprawne działanie układu pokarmowego.
Innym sposobem na to, by dostarczyć organizmowi odpowiednich wartości już w trakcie śniadania, jest przygotowanie muesli z jogurtem (najlepiej naturalnym) oraz jagodami. Warto również pić owocowe soki, dzięki którym zaopatrzymy nasze ciało w niezbędne witaminy. Ta opcja również jest doskonałym źródłem błonnika.
Gdy przygotowujesz śniadanie, skup się na tym, by było ono pełnowartościowym posiłkiem, który będzie odpowiadać na potrzeby Twojego organizmu. By przez dłuższy czas mieć uczucie sytości, wybieraj produkty bogate w białko. Warzywa z kolei odpowiedzą na Twoją potrzebę błonnika, witamin i minerałów. Śniadanie jest istotne, dlatego że dostarcza nam ono energii na rozpoczęcie dnia, a także powoduje uchronienie przed szkodami w żołądku spowodowanymi zwiększonym wydzielaniem kwasów żołądkowych tuż po przebudzeniu.
Śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie nowego dnia.
Poniżej klika przepisów na zdrowe śniadanie: