- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
SKŁADNIKI:
CIASTO
Z podanych składników wyszły 2 blaszki
1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
MUS
1 szt dynia piżmowa
ok 10 szt moreli
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Rozczyn: do miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz ok 50 ml mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą( u mnie mikser). Ciasto nie będzie bardzo elastyczne, może być odrobinę klejące. Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać. Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)