Gotując dania jednogarnkowe z fasolą proponujemy ugotować fasolę oddzielnie i przed końcem gotowania (kiedy będzie al dente) przełożyć łyżką cedzakową do rondla, w którym jednocześnie gotujemy właściwą potrawę, i dogotować ją przez 10-15 minut z pozostałymi składnikami. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty gulasz warzywny z dużą porcjom białka roślinnego i witamin. Fasolę gotować na dużym ogniu przez 10 minut, zmniejszyć ogień i gotować dalej do miękkości (60-90 minut, w zależności od gatunku fasoli). Jak w przypadku każdego dania z fasolą gulasz jest najlepszy następnego dnia po ugotowaniu kiedy się przegryzie. Fasoli nie powinno się solić na początku gotowania bo sól wydłuża czas gotowania i skórka jest wówczas bardziej twarda. Odlewając wodę z moczenia pozbawiamy się części składników odżywczych, ale zmniejszamy także skutki uboczne :) coś za coś.