Przepis
przepis z „Bake like an Italian” Catherine Fulvio
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:
120g rodzynek
60ml słodkiego wina deserowego lub soku jabłkowego
180g złocistego drobnego cukru do wypieków (użyłam demerara)
3 duże jajka
120ml oliwy extra virgin
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
500g jabłek
skórka otarta z cytryna plus sok
Wykonanie:
Rodzynki zalej winem lub sokiem i odstaw do nasączenia na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj trochę soku z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj i odstaw.
Mąkę przesiej z proszkiem, sodą oraz przyprawami.
Jajka oraz cukier umieść w misie miksera i ubijaj kilka minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Jeśli użyjesz drobnego cukru wystarczy około 4 minut, przy grubszym demerara potrwa to nieco dłużej (najlepiej sprawdzić rozcierając odrobinę masy jajecznej pomiędzy palcami, by sprawdzić, czy cukier się rozpuścił).
Oliwę podgrzej odrobinę i wlej cienką strużką do piany z jajek, miksując cały czas.
Stopniowo dodawaj do masy przesiane suche składniki do masy oliwno-jajecznej, mieszając delikatnie metalową łyżką. Na tym etapie ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.
Dodaj do masy pokrojone jabłka oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Na koniec dodaj odsączone rodzynki.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu. W razie potrzeby przykryj w trakcie pieczenia folią aluminiową, by wierzch się nie przypiekł.
Upieczone ciasto wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.
Smacznego :)