Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego

Malgorzata
Przetwory
16.09.2015 10:28
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego

Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :). Składniki: - 2 kg antonówek, - 1,5 kg owoców czarnego bzu, - 2 czerwone cebule, - 30 g pektyny jabłkowej, - 2 papryczki chili, - 100 g rodzynek, - 350 g brązowego cukru, - skórka z 1 cytryny, - łyżka posiekanego estragonu, - 10 goździków, - 2 laska cynamonu, - 5 ziaren ziela angielskiego, - łyżka oliwy. - W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/09/pikantna-konfitura-z-antonowek-i-bzu.html