5 jajek (M) szczypta soli do białek 3 paczuszki kisielu wiśniowego bez cukru po 40 gramów (może też być cytrynowy lub pomarańczowy) 1 szklanka cukru 2 pełne szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (250 ml) 100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny dodatkowo: około 400 gramów śliwek 2 galaretki wiśniowe lub pomarańczowe lub cytrynowe Białka oddzielić od żółtek. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane śliwki (nie wciskać ich w ciasto). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.