Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback

Malgorzata
Obiad
11.09.2015 11:50
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback

Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: - 2 dorady wypatroszone, - 1 por, - 2 łodygi selera naciowego, - 1 łodyga trawy cytrynowej, - 1 cytryna, - 260 ml białego wina wytrawnego, - 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, - 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, - oliwa, - sól morska i pieprz, - 2 łyżeczki masła, - koperek do posypania, - cząstki cytryny lub limonki do podania. Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku. Ziemniaczki hasselback (przepis) - 2-4 ziemniaki średniej wielkości, - 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, - gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, - sól i pieprz do smaku. - Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/09/dorada-pieczona-w-foli-podana-z.html