Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto: - 10 g świeżych drożdży - 200 ml ciepłego mleka - 4 łyżki cukru - 75 g rozpuszczonego masła - 2 jajka - 500 g mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 3 gruszki - 9 łyżek cukru - 2 pomarańcze - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki goździków - 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już nie smarujemy. Ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Parę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.