Próbowałam rosołu z podpalaną na ogniu cebulą no i z pomidorem, którego wrzuca się w całości podczas gotowania. Idealna kompozycja to: Kawałek mięsa drobiowego (może go być najwięcej), wieprzowego (mogą być kości wieprzowe) i wołowego (pręga, szponder lub chudszy kawałek) marchew (4-5szt), pietruszka(2-3sztuki), seler(1 mały lub pół dużego, 1 por, 2 ząbki czosnku, cebula/por, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego CZAS JEST TWOIM SPRZYMIERZEŃCEM! Można go ugotować na jednym rodzaju mięsa (np. na kurczaku) albo na różnych rodzajach mięsa (kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina). Najpierw do wody z solą wrzuca się mięso, kiedy się zetnie i zacznie gotować, trzeba usunąć pływające u góry szumowiny i zmniejszyć ogień pod garnkiem, wrzucić ziele, liście i czosnek. Mimo, że nadal je rosół ;) 4. GALARETA ZAWSZE MILE WIDZIANA Ze wszystkich sposobów na rosół, ten kocham najbardziej na świecie. A jaki jest Twój przepis na rosół doskonały? Jadłam i taki, którego wywar przygotowany był na samej cielęcinie. Od zawsze w poniedziałki lub wtorki jest u nas zupka pomidorowa albo krem z pomidorów. Oto moje podpowiedzi na to, co można zrobić z rosołu: 1. GOTOWANE PULPETY W końcu mięsa z rosołu jest niemało. Do miseczek wrzucam pokrojoną w kostkę marchewkę, do tego mięso z rosołu albo ugotowane jajca. 1 godzinę gotujemy na wolnym ogniu samo mięso z ziołami, a potem dodajemy jarzyny. Trzeba jednak do mięsa nalać odrobinę rosołu z tłuszczykiem, żeby nie były zbyt suche. Rosół mocno podgrzewam i solidnie mieszam z opakowaniem żelatyny (wg instrukcji na opakowaniu). 2-3 godziny to czas pykania rosołu, które wydobędzie z niego fantastyczny smak. Gotuję spory garnek rosołu i gospodaruję w kuchni tak, żeby zjeść go w różnych postaciach do ostatniej kropli ;) Mięso gotowane idealnie nadaje się po zmieleniu lub posiekaniu na farsz do pierogów.