Składniki na 2-3 porcje: 180 g świeżych liści szpinaku, posiekanych z grubsza 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 50 g parmezanu, startego na tarce 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku szczypta ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pini 200-300 g makaronu (u mnie tagliatelle) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Dziś przedstawiam przepis na prosty i szybki makaron ze szpinakiem i śmietaną z dodatkiem orzeszków Pini. Wrzucamy ząbki czosnku, smażymy 3 minuty, po czym czosnek wyrzucamy - chcieliśmy, aby jedynie oddał aromat do tłuszczu. Dodajemy śmietanę, parmezan (trochę zostawiamy do posypania już na talerzach), ocet balsamiczny, cukier, ostrą paprykę, doprawiamy solą i pieprzem.